Terapia Schemelor

Terapia Schemelor Cognitive sau Schema Therapy

 

Terapia Schemelor Cognitive este o modalitate psihoterapeutica de tip integrativ, ce imbina elemente din terapia cognitiv-comportamentala, teoria atasamentului, Gestalt Terapia, Analiza Tranzactionala.

A fost dezvoltata de Jeffry Young pentru tratarea pacientilor cu tulburare de personalitate insa poate fi aplicata si in cazul altor problematici.

Fiecare individ este ”cablat” inca de la nastere cu anumite nevoi. Neindeplinirea acestor nevoi de catre figura de atasament (mama) si de catre mediul in care creste copilul, conduce catre ceea ce Young numeste „scheme cognitive” sau ”capcane ale vietii”.

Schemele cognitive nu sunt altceva decat credinte distorsionate despre sine , despre altii, despre lume. Totusi, pentru ca percepem lumea la nivel cognitiv, emotional si corporal, schemele devin mai mult decat simple credinte cognitive.

Ele sunt o combinatie de amintiri, emotii, tipare de gandire, senzatii corporale si sunt traite profund de catre individ. Putem sa stim cognitiv ca suntem importanti, insa, undeva in profunzimea fiintei noastre, undeva la nivel emotional si corporal, nu percepem acelasi lucru.

Cu totii dezvoltam astfel de capcane mentale. Cu cat au fost mai neglijate nevoile noastre cu atat mai rigide, stabile, inflexibile devin.

Ce isi propune Terapia Schemelor (Schema Therapy)?

  • Identificarea propriilor scheme.
  • Identificarea strategiilor de coping ce stau in calea nevoilor emotionale.
  • Flexibilizarea schemelor si schimbarea tiparelor de comportament si simtire.
  • Invatarea unor moduri sanatoase, adulte pentru satisfacerea nevoilor.

Cum au loc sedintele?

Sedintele de terapie le voi aborda in primul rand din perspectiva Analizei Tranzactionale, aceasta fiind formarea mea de baza. Obisnuiesc insa sa aduc foarte multe elemente din Terapia Schemelor (Schema Therapy) prin familiarizarea clientului cu terminologia specifica, prin identificarea schemelor si nevoilor, prin lucrul cu cartonase specifice acestei abordari, prin tehnica imageriei si a locului de siguranta, prin exercitii de mindfulness si grounding.

Pentru o mai buna intelegere puteti vizita si articolul „Ochelarii cu lentile rosii”

 

HOME