
CE ESTE EMDR?
Terapia EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) sau terapia prin desensibilizare si reprocesare prin miscari oculare, este o terapie stiintifica. A fost elaborata de catre Francine Shapiro pentru tulburarea de stres post-traumatic insa in prezent este folosita si in alte tulburari sau problematici.
Principiul de baza in terapia EMDR este stimularea celor doua emisfere, stanga si dreapta. Aceasta stimulare bilaterala se concentreaza in acelasi timp asupra imaginii traumatice, gandurilor negative, emotiilor perturbatoare, senzatiilor fizice. Dupa mai multe sedinte in care se afla istoria clientului, se face un plan de tratament si se pregateste clientul. Se trece la procesarea amintirilor tinta care stau la baza problemei actuale.
In timpul unei sedinte de reprocesare EMDR, clientul se conecteaza la continutul emotional in secvente scurte, simultan concentrandu-se pe un stimul extern. Clientul, prin miscari oculare stanga-dreapta, urmareste miscarea celor 2 degete ale terapeutului, miscare pe care o realizeaza in fata clientului la nivelul ochilor. Aceasta este stimularea cea mai des intalnita, insa se poate realiza stimulare si prin tapping usor la nivelul genunchilor sau stimulare audio.
Cercetarile arata ca miscarile oculare reduc ritmul cardiac, cresc temperatura corpului, ceea ce ar putea insemna ca stimularea bilaterala intareste sistemul parasimpatic. Sa constatat si normalizarea nivelului de cortizol dupa EMDR.
In timpul unei sesiuni EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), aproape nu exista nici un input verbal din partea terapeutului. Procesarea EMDR a amintirilor traumatice are deseori ca rezultate desensibilizarea si schimbari la nivelul cognitiei.
Clientul este capabil sa adopte o perspectiva obiectiva fata de continutul dureros, sa-si modifice credintele fata de sine, sa incorporeze emotii adecvate, sa elimine senzatii fizice perturbatoare. Dupa terapia EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) isi pot aminti evenimentul, dar il percep ca fiind parte din trecutul lor, fara a se simti coplesiti de continutul dureros.