Constelatii familiale clasice
”Ca și copii, am învățat de la o vârstă fragedă, că a fi ”rău” înseamnă că iubirea ne va fi retrasă și că a fi ”bun” înseamnă că vom primi aprobare și afecțiune. Ca și copii suntem dependenți de părinți și învățăm că fără iubirea și grija lor pur și simplu am muri. De aceea, este esențial pentru copil să facă tot ce crede el că îi stă în putință pentru a menține iubirea și aprobarea părinților. Toate acestea se traduc într-un model pe care îl folosim ca adulți pentru a comunica, iar acest model creează narațiunea care ne îndepărtează de adevăr, către o versiune care adesea perpetuează propriile răni și pe care le aplicăm celorlalți cu sau fără știința noastră. Putem afirma că toate poveștile și minciunile pe care ni le spunem sunt motivate dintr-o parte care vrea să păstreze iubirea și care ne asigură supraviețuirea. Cum poate cineva trăi fără iubire? Cu toate acestea, minciunile și poveștile pe care le spunem celorlalți și nouă pot să servească ca mod de a evita asumarea responsabilității a ceea ce este. În cadrul Constelațiilor familiale putem vedea probleme mult mai complexe ale loialităților ascunse în cadrul sistemului familial, ceea ce ne face să ”ținem” de o poveste care pur și simplu nu este adevărată sau nu are un fundament în realitate.” Shavasti
Constelațiile familiale, metodă dezvoltată de Bert Hellinger, reprezintă o cale de descoperire a blocajelor care alimentează suferința noastră actuală.
La baza metodei se află “ordinele iubirii”:
1.Legea apartenenței – orice om conceput și născut într-o familie are dreptul natural să-i aparțină.
2.Legea ordinii – fiecare are dreptul să dețină locul care îi corespunde, în ordinea în care a venit în familie (de exemplu: bunicii sunt înaintea parinților și înaintea nepoților; fraților li se respectă rangul nașterii – cel mare, cel mijlociu, cel mic).
3.Legea echilibrului dintre a da și a primi – fiecare membru are dreptul de a primi și de a da în mod egal atenție, iubire, valoare, etc. Între generații – parinții dăruiesc, iar copiii primesc.
Hellinger a observat că încălcarea (adesea inconștientă) a acestor legi produce „încurcaturi sistemice”, care adesea sunt însoțite de blocaje, confuzie, suferință. Incalcarea acestor legi are loc atunci cand asupra sistemului familiei si comunitatii au loc evenimente dureroase( pierderea unui copil, accidente, pierderea prematura a unui parinte, razboi, pierderi de case, etc) ce depasesc capacitatea indivizilor de a face fata, de a integra suferinta. Astfel se dezvolta mecanisme defensive ce blocheaza individul in a-si trai viata plenar.
Explorarea și readucerea acestor ordini la suprafață oferă o nouă înțelegere și o viziune integrată asupra temelor explorate.
Constelatiile familiale sunt o metoda de grup insa se poate realiza si in individual prin folosirea unor papusele ce reprezinta diverse persoane din viata clientului.
Pentru a oferi un spatiu de continere, siguranta si respect, grupul este format din maxim 10-12 persoane.