consiliere psihologica

Consilierea psihologica

 

Intervenția psihoterapeutica ce se adreseaza persoanelor aflate intr-un impas, in diverse domenii ale vietii, profesional, social sau familial, poarta denumirea de consiliere psihologica. Consilierul psihologic il asista pe client si il ghideaza pentru a gasi o solutie la problema pe care o traieste. Consilierea are caracater psiho-educational, informativ, scopul fiind adaptarea eficienta la mediu prin dezvoltarea unor abilitati.

Serviciul de consiliere psihologica este similar psihoterapiei, insa se adreseaza în special prevenirii aparitiei tulburarilor psihologice, in timp ce psihoterapia are o arie mai mare de interventie, cuprinzand interventiile psihologice pentru patologii specifice.

Consilierea psihologica se diferentieaza de consilierea educationala ce este focalizata pe probleme de educatie. Consilierea psihologica implica interventia specialistului psiholog in optimizarea personala si in ameliorarea problemelor psiho-emotionale si de comportament.

Consilierea psihologica, ca si psihoterapia, este o relatie bazata pe respect reciproc, intelegere si empatie. In cadrul sedintelor de consiliere, psihoterapeutul poate sa foloseasca aceleasi tehnici, modele si concepte similare psihoterapiei, diferenta constand in faptul ca nu implica schimbari profunde ale personalitatii. In acest caz, este obligatorie pregatirea intr-o forma sau scoala de psihoterapie. De exemplu: psihoterapie cognitiv comportamentala, analiza tranzactionala, adleriana, terapia schemelor, psihanaliza, psihoterapie integrativa, etc.

Diferentele dintre consilierea psihologica si psihoterapie sunt urmatoarele:
  • Serviciul de consiliere psihologica are rol de preventie in schimb psihoterapia este un tip de interventie in cazul unor probleme patologice si in cazul unor situatii de criza;
  • Consiliere psihologica este centrata pe rezolvarea unor probleme punctuale, psihoterapia pe schimbarea si restructurarea profunda a personalitatii.
Consilierea psihologica vizeaza urmatoarele aspecte:
  • crestere si dezvoltare personala;
  • descoperirea si constientizarea potentialului;
  • asumarea responsabilitatii;
  • imbunatatirea relatiilor umane;
  • acceptarea de sine si a celorlalti;
  • dezvoltarea increderii in sine.
  • imbunatatirea comunicarii

Consilierea este indicata atunci cand va simtiti singuri si neintelesi, sau cand vreti sa impartasiti gandurile si senimentele dumneavoastra, pentru recastigarea starii de bine.