M-am hotarat sa scriu acest articol, motivata fiind de povestea unei cliente. Acultand-o, m-am dus cu gandul la nevoile relationale descrise de Erskine. Pastrarea confidentialitatii, nu imi permite sa ii dau numele real, asa ca o sa o numesc Alexandra. Alexandra, face parte dintr-o familie numeroasa, cu 4 frati, ea fiind cea mijlocie. Toata viata ei, si-a dorit sa faca lucrurile diferit de fratii ei, sa aleaga „chestii diferite”, altfel se simtea „pierduta printre frati”. Imi spune cu tristete: „Stii, mama ne trata pe toti la fel, eram luati la gramada!”
Imi dau seama, cat de important este pentru ea sa fie vazuta in unicitatea ei, pentru ca oricat de mult vrem sa apartinem unui grup, si sa spunem: „Apartin acestei familii, pentru ca impartasim aceleasi valori! in acelasi timp vrem sa contribuim cu ceva diferit, doar al nostru.
Nevoile relationale sunt diferite de nevoile biologice. Nevoile relationale izvorasc si pot fi implinite intr-o relatie umana, ce hranesc si transforma fiecare individ. Cand aceste nevoi sunt respectate de ambele parti, relatia infloreste, cand aceste nevoi nu sunt auzite, vazute si cultivate reciproc, relatia umana se deterioreaza, experimentam stresul psihologic iar in unele cazuri, stresul este atat de profund incat individul poate dezvolta diverse tulburari
Nevoile relationale sunt universale, le intalnim atat in societatea moderna cat si intr-un trib din Africa, insa intensitatea lor difera in functie de etapa de varsta, situatiile vietii si diferentele culturale.
Richard Erskine in cartea sa „Beyond Empathy: a therapy of contact in relationship” descrie 8 nevoi relationale.
Nevoia de securitate: intr-o relatie este important sa ne simtim in siguranta atat fizic cat si emotional, sa stim, ca putem sa ne aratam vulnerabilitatea fara a exista pericolul umilintei, respingerii.
Nevoia de a fi valorizat intr-o relatie: sentimentul de a fi apreciat, validat pentru ceea ce esti si ceea ce faci, pentru interesele, curiozitatea si modul de exprimare. Cati dintre noi nu vrem sa auzim de la seful nostru, spre exemplu: „ Apreciez modul in care gestionezi conflictele!”
Nevoia de a fi acceptat de catre o persoana stabila, pe care ne putem baza: se refera la siguranta si protectia in momentele de conflict intrapsihic dar si la sustinerea, protectia, ghidarea cand avem nevoie de indrumare in viata.
Nevoia de reciprocitate si confirmare a experientei personale: se refera la nevoia de a fi inteles de catre celalalt pentru ca si el a trait o situatie similara, stie cum este. In cultura noastra avem si o expresie plastica ce sugereaza aceasta nevoie:” Am fost in papucii tai!” De asemenea, se refera si la nevoia de a fi similari, de a ne simti ca apartinem unui grup prin faptul ca impartasim aceleasi valori, idei, metode. Grupurile de suport se formeaza in jurul acestei nevoi.
Nevoia de autodefinire si conturare a propriei unicitati: nevoia de similaritate ne ofera siguranta, relaxare, insa pentru a ne putea diferentia este nevoie sa ne simtim unici. Imi aduc aminte de mama mea,care imi povestea, cum bunica le facea rochii la fel iar ea gasea o modalitate, de a aplica o fundinta, o esarfa, ceva care sa o faca sa fie diferita. Bineinteles, ca aceasta nevoie nu se refera doar la atribute exterioare ci si la cele psihologice.
Nevoia de a avea impact asupra celeilalte persoane: se refera la nevoia de a influenta persoanele in diferite moduri, cum ar fi modul de a gandi, schimbarea comportamentului, obtinerea cooperarii sau obtinerea unor reactii emotionale. Cati dintre noi nu ne intrebam: oare eu impactez pe cineva? Am fost foarte fericita si onorata cand una din colegele mele mi-a spus: -Honey, tu esti una din persoanele care m-au inspirat!”
Nevoia ca celalalt sa aiba initiativa din cand in cand: nevoia ca celalalt sa faca primul pas, sa initieze o conversatie, sa ne contacteze telefonic. Auzim aceasta nevoie, ascunsa in spatele cuvintelor de tipul „doar eu il sun pe prietenul meu, el niciodata nu ma contacteaza” sau „nu mai vreau sa fac eu primul pas” , spuse cu dezamagire, tristete si durere.
Nevoia de a exprima iubire: o imbratisare, o mangaiere, un cadou, ajutorul reprezinta cateva modalitati de exprimare a iubirii. Daca aceasta nevoie ne este respinsa devenim tristi, furiosi, stresati. La fel cum corpul are nevoie de hrana, spiritul nostru are nevoie de cea mai hranitoare mancare: iubirea. Suntem construiti sa oferim si sa primim iubire.