„- Am mers zilele trecute la cinema cu sotul si prietenii nostrii. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa caut cu privirea unde sunt usile, unde sunt pozitionate, cat de repede pot ajunge la ele. Dupa ce m-am asezat, am inceput sa simt cum ametesc, transpir, cum vreau sa fug afara sa iau aer. Ma gandesc ca o sa patesc ceva. Nu e prima oara cand mi se intampla. Mi se intampla uneori si la restaurant. Probabil e ceva cu mine. Uneori numai gandul ca trebuie sa ma intalnesc cu prietenii in oras, la un eveniment, restaurant, imi activeaza aceste stari. Imi este si rusine. Nu stiu ce sa le spun. Ca imi e rau si nu stiu de ce?” acestea sunt cuvintele unei cliente aflate pe canapea.

Ma uit la ea. Ii pot citii teama in ochi si intrebarea: ce se intampla cu mine? Prezinta simptomatologia unui client cu agorafobie.

     Dar ce este agorafobia?

     Agorafobia este teama de a te afla in spatii aglomerate cum ar fi magazine, piete, cinematografe, teama de a calatori cu mijloace de transport in comun. Frica irationala cu care se confrunta subiectul, este aceea de a se afla in spatii unde ii este dificil sa iasa sau nu poate primi ajutor in caz de urgenta.

Agorafobicii se simt in siguranta in casa. Afara, traiesc sentimente de teama ca vor lesina, isi vor pierde controlul, de aceea incep sa evite locurile aglomerate. Uneori sunt mai putini anxiosi daca sunt insotiti de o persoana de incredere.

     Agorafobia este asociata cu urmatoarele reactii fiziologice:tremurtranspiratierespiratie superficialasenzatie de sufocaresenzatie de pierdere a controluluifurnicaturi, amortealateama de moarte

     „ Ce se va intampla daca imi voi pierde controlul sau voi lesina?” e o intrebare constanta pe care si-o adreseaza cei care sufera de agorafobie. Uneori, reactiile fiziologice sunt atat de intense incat persoana nu se mai poate bucura de simple placeri ale vietii.

      Ce este de facut?

     In primul rand, persoana care prezinta o astfel de problema, trebuie sa isi faca analize pentru a elimina orice suspiciune legata de alte afectiuni cu o simptomatologie similara. Daca totul este in regula din punct de vedere medical, programarea la un psiholog reprezinta pasul urmator.

     Procesul terapeutic consta in:

  • intelegerea a ceea ce se intampla la nivelul creierului,
  • a modalitatii de aparitie,
  • invatarea unor tehnici de relaxare,
  • explorarea gandurilor,
  • credintelor ce mentin agorafobia.

      Daca te-ai recunoscut intr-o astfel de descriere, nu ezita sa Faci o programare la un specialist!

 

 

Articole